Rhodos

Den grekiska ön Rhodos är den största och sydostligaste ön i ögruppen Tolvöarna. Rhodos är lika stor som Öland, har ungeför 100 000 invånare och är en populär ö för turister som gillar sol och bad. Rhodos är faktiskt en av de mest kända grekiska öarna och turister från hela världen har besökt ön i många decennier. Ön har kommersialiserats och tappat mycket av den genuint grekiska känslan, det finns barer, discon och restauranger överallt och många av lokalborna försörjer sig på turismen. Men å andra sidan så finns allt man kan önska sig av en semesterort på Rhodos, vilket är perfekt inte minst för barnfamiljer. Dessutom kan man fortfarande åka ut på landsbygden och hitta lokalbor som gror vindruvor och har getter samt besöka några av alla de historiska lämningar som finns på ön.

På Rhodos fanns ett av världens sju underverk, kolossen på Rhodos. Det var en jättelik bronsstaty som stod i hamnen, färdigställd år 280 f.Kr. Tyvärr förstördes statyn i en jordbävning år 224 f.Kr och idag finns inga spår av statyn. Istället kan man besöka andra historiska platser på ön, som Akropolis i den vita staden Lindos, Akropolis på Rhodos, Apollontemplet, de gamla städerna Kameiros och Ialysos, Guvernörens palats och Rhodos gamla stad med den medeltida ringmuren. Kallitheas helande bad finns på öns östra sida. På västra sidan finns det många pittoreska byar och där finns också Greklands Pompeji, Kamiros och Filerimoklostret som båda är väl värda ett besök. Fjärilsdalen, Petaludes, är fylld av fjärilar och är något som inte får missas under en resa till Rhodos.

Rhodos var solguden Helios ö  och därför kallades Rhodos för Solön av de gamla grekerna. Ön är än idag känd för de härliga stränderna. De bästa ligger på östkusten, medan surfare föredras sydkusten. Det finns ett stort aktivitetsutbud, bland annat vattensporter, dykning, golf, tennis och ridning. Greklands tredje största kasino ligger på Rhodos, i Afandou. I Rhodos stad och Lindos finns massor av barer, pubar och nattklubbar. Rhodos har ett lokalt vin, en speciell sorts honung och en lokaldryck som heter Soima, gjord på druvor.