Kreta

Den grekiska ön Kreta ligger i Medelhavet och är Greklands största ö och Medelhavets femte största ö. På ön finns staden Heraiklon som är Greklands femte största stad och det finns också flertalet turistorter på Kreta, framförallt Chania och Rethymnon. Trots att så många turister besöker Kreta så finns det fortfarande många orörda, genuina byar. Kreta är ganska annorlunda än resten av Grekland. Det talas en speciell dialekt på Kreta och det finns många traditioner som inte firas i resten av Grekland. För turister är Kreta ön som har allt från stränder till storstäder och även lite bonus i form av medeltidsslott, gömda byar, museer, vackra omgivningar och snöbeklädda berg. Det odlas bland annat oliver, vindruvor och apelsiner på Kreta. På grund av sitt läge så har Kreta den längsta sommarsäsongen. Faktum är att Kreta kan vara extremt hett på somrarna.

Kreta har förekommit starkt i mytologin. Man menar att det var på Kreta som Zeus växte upp och därför dyrkas han här. Man tror också att det var på Kreta som Minotauren besegrades av Theseus. Greklands första stora civilisation startade på Grekland och det var den minoiska folkgruppen, döpt efter dess mest kände kung, kung Minos, som anses vara Zeus son. Under årens lopp har Kreta också varit en romersk provins och även araber, venetianare, turkar och tyskar har styrt ön som numera är självständig.

Knossos är ett måste att se och besöka på Kreta. Det var den minoiska civilisationens center och palats och där hölls även Minotauren i dess berömda labyrint. I Chania finns ett arkeologiskt museum, en marknad och en moské som är värda att besökas. För en vacker utsikt bör du besöka byarna i Amaridalen. Besök också gärna det övergivna klostret Arkhadi och det venetianska slottet La Fortezza. Kreta är en ö som man gärna bör utforska, exempelvis genom vandring eller genom att hyra bil eller moped. En populär vandringsled går genom Europas djupaste dal, Samari ravinen, där du får se pinjeskog, vildblommor, ugglor och gamar. Den mest populära stranden är Elafoniso. Stranden Matala har många grottor. I alla Kretas större städer och semesterorter finns ett stort utbud av klubbar, barer och restauranger. Prova specialiteterna Stifado Salingariko, snigelgryta, och Chirino Kritiko, fläskkotletter. Det finns också många lokala ostar, exempelvis Myzithres, som bör smakas under en resa till Kreta.