Kos

Kos är en grekisk ö som är ett populärt resmål bland turister. Inte undra på då ön har allt man kan önska sig av en semesterort: underbara stränder, pittoreska byar, intressanta sevärdheter och ett fantastiskt nattliv. Kos anses vara en av de bästa partyöarna, men ön har mer än så. Det finns även tysta byar med långa stränder, så oavsett vad man söker under sin semester så lär man uppskatta Kos. Ön ligger i Egeiska havet och tillhör ögruppen tolvöarna. Det bor omkring 25 000 invånare på Kos.

Kos har anor från antiken. Enligt mytologin flydde de tre giganterna Phoebos, Kinnas och Kios till Kos när de blivit bekämpade vid det stora kriget mellan gudarna och titanerna. Även Herakles bodde på Kos ett tag efter att han utfört de tolv stordåden. Läkekonstens gud Asklepios har länge dyrkats på Kos och hans pilgrimmer kom till ön för att genomgå en reningsritual, sova i templet och bli botade. Läkekonstens fader Hippokrates föddes också på Kos. Ön tillhörde från början det Osmanska riket. Mellan 1912 och 1947 tillhörde ön Italien, men numera tillhör Kos alltså Grekland. Ön har nästan alltid varit rik och bördig. Det odlas idag bland annat vindruvor, meloner, fikon och oliver där.

Det finns gott om sevärdheter på  Kos. Du kan exempelvis se Asklepion, templet tillägnat läkekonstens gud, Hassan Pasha moskén från 1786, ett arkeologiskt museum, den övergivna medeltida byn Palio Pylio och det venetianska slottet Zia som är byggd som en amfiteater. Man kan gärna utforska ön på egen hand genom att hyra en bil eller moped. Det finns flera bra stränder. Paradise Beach är den mest populära. Stranden Marwari föredras av surfare. Vattensporter är stort på Kos. Besök gärna också Bubble Beach som har naturliga källor som sägs vara helande. Kos har massor av nattklubbar, barer och strandfester. De flesta ligger i Kos stad. Även restauranger och tavernor finns det gott om. Prova gärna den lokala specialiteten Red Cheese, ost med rödvin.